Hvorfor er spærberegning vigtigt?

Et loft med spær står ganske ofte højt på ønskelisten for folk, der er på jagt efter en ny lejlighed eller et nyt hus. Spærrene tilføjer automatisk en charme til lejligheden eller huset, og hvad enten de er holdt i rå træ eller malede, vil de indgå som en stor del af indretningens udtryk.

Hvis man, i stedet for at finde sit nye hjem på boligmarkedet, vil bygge nyt eller foretage en større renovering af et eksisterende hus, kan man naturligvis være helt og holdent med til at bestemme hvilke ønsker fra listen, der skal realiseres. Hvis spær er ét af dem, er der så en række foranstaltninger, man nødvendigvis skal holde sig for øje. Den vigtigste er at få foretaget en beregning af spær, så spærrene vil komme til at passe til lige nøjagtig den tagkonstruktion, man allerede har, eller som man er ved at bygge fra bunden. Spærrenes vigtigste funktion er jo trods alt at være en bærende del af tagkonstruktionen.

Gå til en ingeniør for beregning af spær

Hvis man således er i midt i overvejelserne om nybyggeri med spær, vil det altså være anbefalelsesværdigt, at man konsulterer en ingeniør, der kan foretage en beregning af spær. Det vil nærmere sige, at spærrenes bæreevne skal belastes, fordi et tag jo bliver udsat for en del belastning i løbet af året – diverse vejrmæssige forhold som regn, sne, kraftig vind og så videre. Spærrene har jo en bærende funktion for taget, og derfor skal deres udformning også beregnes og udregnes helt nøjagtigt. Og det er altså lige en opgave for en ingeniør, som altså skal dokumentere, at det hele går lige efter bogen med nybyggeriet. Et af de steder hvor det er super vigtigt at få hjælp af en ingeniør, er hvis man skal have tilbygget en altan.

 

Beregning af spær og udvælgelse af spærtype

Når man renoverer eller bygger fra bunden, vil man som nævnt have den udvælgende indflydelse på, hvordan lejligheden eller huset skal ende med at se ud, og denne udvælgelse kommer naturligvis også i spil, når man taler om spær. Der findes et hav af forskellige spærtyper, og når er ved beregning af spær, skal man bestemt også tage højde for den valgte type. Forskellige spærtyper passer til forskellige tagkonstruktioner, og det er altså også godt her at have både arkitekt og ingeniør med på råd, når man vælger. Det skal både være yderst funktionelt og selvfølgelig passe ind i ens interiørmæssige smag, så det færdige hjem bliver så perfekt og personligt som muligt.