5 tips til indretning af en etværelseslejlighed

Mange byboere ved, hvor svært det kan være at få plads til det hele i de små bylejligheder. Og har du dertil kun en etværelseslejlighed at gøre godt med, kan det være en endnu større udfordring ikke at få pladsen mellem soveværelse og stue til at smelte sammen i ét.

Du får her 5 gode råd med på vejen, når du skal indrette din lille lejlighed. Pointerne kan du også gøre brug af, hvis du blot har små rum i din bolig eller et lille kontor i dit erhvervslejemål.

Brug lyse, lette farver

Hvis du bor i en lille lejlighed med kun et enkelt værelse, er det vigtigt, at du indretter dig med de rigtige farver. Når du skal male dine vægge, bør du gå efter lyse, neutrale farver, som på næsten magisk vis kan få væggene til at udvide sig. Maler du derimod væggene i mørkere farver, risikerer du, at den mørke farve skaber en fornemmelse af at trække noget af pladsen til sig. Og det ønsker du ikke, når du i forvejen ikke har meget plads at gøre godt med.

Brug ikke kun de lyse farver på væggene, men sørg for, at dine møbler og dit interiør også holdes i lette nuancer. På den måde skaber du rene, strømlinede linjer i din bolig, som får rummet til at tage sig større ud.

Udnyt kubikmeter fremfor kvadratmeter

I små etværelseslejligheder og andre små rum er det vigtigt at udnytte pladsen opad fremfor henad. Gå derfor efter høje slanke reoler, skabe og andet, som ikke tager kvadratmeterplads, men i stedet kubikmeterplads. Bonus er desuden, at de høje slanke linjer fra møblet kan give fornemmelsen af, at der er højere til loftet. Ergo får du en mere luftig fornemmelse i din bolig.

Gå generelt efter lette møbler med tynde lette ben, der skaber gulvplads og ikke desto mindre gør støvsugningen lettere. Vær også opmærksom på, at din bolig ikke kvæles i alt for meget nips – det kommer hurtigt til at se rodet ud i et lille hjem.

Opdel rummet i zoner

I en lille etværelseslejlighed skal du have plads til både soveværelse og stue. Og det kan være svært at få indretningen til at spille, så det hele ikke roder sammen i én pærevælling. Men her er dit vigtigste trick at opdele rummet i zoner. Sørg for, at seng og sofa placeres på modsatte sider af en væg. På den måde forlænger de ikke hinanden og giver dermed ikke rummet et kedeligt udtryk, hvor alt smelter sammen. Læg gerne et tæppe under din seng eller dit sofabord, så du får skabt et ”rum” i rummet.

Der er også mange andre fede måder at opdele rummet i zoner på. Du kan eksempelvis indsætte en glasvæg, som er lavet af gamle staldruder eller lignende – det giver en fed effekt i rummet. Ønsker du at gå lidt blidere til værks, kan du også sagtens bruge et tøjstativ som en slags rumdeler. På den måde får stativet to funktioner.

Skab en illusion om et større rum med spejle

I et lille rum eller en lille lejlighed gælder alle kneb, når det kommer til at skabe fornemmelsen af mere plads. Og her er spejle enormt effektive. Stil gerne et højt og smalt spejl op ad en væg i rummet. Genspejlingen ud i rummet og lysets refleksioner skaber en illusion af, at der er mere plads, end der i virkeligheden er.

Brug gerne et spejl, der kan stå på gulvet i kombination med et mindre væghængt spejl. Gå efter et vægspejl med indbygget hylde, hvor du kan lægge nøgler og lignende. På den måde får du både reel opbevaringsplads og snydt dig til en følelse af mere plads i rummet.

Indret med multifunktionelle møbler

Sidst men ikke mindst er det vigtigste indretningsråd at investere i multifunktionelle møbler. På den måde slår du to fluer med et smæk, og du behøver kun ét møbel, der kan opfylde mange funktioner.

Hvis du studerer eller på anden måde har brug for en arbejdsplads i dit hjem, så sæt skrivebordet ved den ene side af din seng. Det giver dig både en arbejdsplads og et natbord i ét.

Din seng tager meget plads i rummet, og derfor er det en god idé at investere i én med indbygget opbevaringsplads. Du kan få mange senge med store, indbyggede skuffer, som du kan gemme vinterjakker, bøger eller andet i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *